Těhotenství

Šťastné a zdravé těhotenství





Když plánujete rozšířit svou rodinu, rady týkající se zdravotní péče jsou zásadní pro zajištění šťastného a zdravého těhotenství i mimo něj.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které je třeba zvážit, je, jak může vaše strava, životní styl a užívání léků ovlivnit vaše nenarozené dítě a co je považováno za bezpečné při kojení.

Thembeka Gule, lékárnice v první národní kurýrní lékárně v Jižní Africe, Lékárna Medipostzdůrazňuje, že je důležité procházet toto transformační období opatrně, aby bylo zajištěno bezpečné a zdravé těhotenství a úspěšné kojení.

Zvýšené nutriční potřeby během těhotenství

„Těhotenství vyžaduje zvýšený příjem základních živin, které mohou být náročné splnit pouze prostřednictvím stravy. To vyžaduje začít s prenatálními doplňky, jakmile si matka uvědomí, že čeká,“ říká Gule.

Poukazuje na to, že kyselina listová, železo, vitamíny skupiny B, omega 3 mastné kyseliny, vápník a vitamín C jsou životně důležité pro zdravé těhotenství a lze je užívat jako jeden těhotenský doplněk nebo v několika různých tabletách, které lze užívat i během kojení.

„Nastávající maminka by se měla snažit jíst vyváženou a pestrou stravu, která zahrnuje celozrnné výrobky, zeleninu, ovoce a vlákninu, se zvýšeným příjmem chudých bílkovin a vápníku,“ dodává Gule.

Doplňky pro zdravé těhotenství a miminko

  • Kyselina listová a vitamíny B pro vývoj zdravé míchy a mozku a na pomoc[ protect against the risk of neural tube defects such as spina bifida.
  • Proteins and calcium to support foetal growth and bone development.
  • Iron to increase blood supply to the foetus to increase the oxygen available to the growing baby.
  • Omega 3 fatty acids for brain development. They may also help reduce the risk of prenatal depression.

Managing common pregnancy niggles

Here’s how to alleviate and treat common pregnancy symptoms safely and ensure you have a happy and healthy pregnancy.

Heartburn
  • Avoid spicy and fatty foods.
  • Eat smaller portions.
  • Avoid lying down after meals.
  • Eat slowly and sit upright.
Nausea
  • Eat a light meal in the morning.
  • Snack on protein-rich foods.
  • Sip lemonade or ginger ale.
  • Avoid nausea-triggering foods.
Constipation
  • Eat high-fibre foods.
  • Drink plenty of water.
  • Exercise regularly.

Also read our articles on dealing with pregnancy ailments and breastfeeding post-partum.

Medication during pregnancy and breastfeeding

“Not all over-the-counter medication (OTC) is safe to use during pregnancy. There are some that expectant mothers should avoid. These include non-steroidal anti-inflammatory drugs [NSAIDs]jako je aspirin a ibuprofen, zejména během třetího trimestru,“ radí Gule.

„Dlouhodobé užívání kodeinu může způsobit abstinenční příznaky po narození dítěte, zatímco pseudoefedrin a fenylefrin mohou zvýšit krevní tlak a je třeba se jim vyhnout, pokud výhody nepřeváží nad nebezpečím a pouze na radu vašeho porodníka.

„Existují bezpečnější alternativní možnosti pro zvládání bolesti, jako je paracetamol nebo paracetamol, antacida na pálení žáhy, vlákninové doplňky na zácpu a dekongestantní tření hrudníku na překrvení. Poraďte se se svým poskytovatelem zdravotní péče nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakékoli volně prodejné léky, bylinné doplňky nebo domácí prostředky, abyste zajistili zdravé těhotenství a novorozence,“ radí Gule.

Léky na předpis a chronické stavy je třeba řídit opatrně a pouze na radu vašeho poskytovatele zdravotní péče a musí se brát přesně tak, jak je předepsáno.

„Některé léky mohou přecházet do mateřského mléka a ovlivnit kojené dítě, takže je nezbytné informovat svého poskytovatele zdravotní péče, pokud kojíte.“ Mohou poradit nejlepší postup pro minimalizaci rizik,“ poznamenává Gule.

Bylinné a přírodní doplňky během těhotenství a kojení

„Obecně platí, že užívání bylinných a přírodních doplňků stravy se v těhotenství nedoporučuje kvůli možným rizikům. Většina přírodních přípravků postrádá rozsáhlé údaje o bezpečnosti a může představovat nebezpečí pro nenarozené dítě,“ varuje Gule.

Některé léky se vzájemně ovlivňují, což může snížit jejich účinnost nebo dokonce způsobit nežádoucí účinky léků. „Například doplňky obsahující železo by neměly být užívány současně s antacidy nebo doplňky obsahujícími vápník, protože antacida a vápník snižují nebo zhoršují vstřebávání železa a vedou k nedostatku železa – i když matka užívá doplňky,“ vysvětluje.

Zajištění zdraví matky i dítěte během těhotenství a kojení vyžaduje pečlivou pozornost výživě, životnímu stylu a užívání léků. Těhotné a kojící matky vyžadují osobní poradenství a podporu od svého zdravotnického týmu, včetně lékárníků.

„Dodržováním doporučených pokynů, vyhýbáním se škodlivým látkám a užíváním nezbytných doplňků mohou matky zajistit šťastné a zdravé těhotenství a poskytnout svým dětem ten nejlepší možný začátek,“ uzavírá Gule.





Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *