Rodina

Nová vakcína proti horečce dengue: vše, co potřebujete vědět





Obavy z rostoucích případů horečky dengue v Argentině jsou alarmující. V této souvislosti vyvstává zásadní otázka ohledně nové vakcíny proti horečce dengue, kterou vyvinula japonská laboratoř Takeda.

Tato vakcína, u nás povolená k použití od 4 let a bez horní věkové hranice, znamená významný pokrok v boji proti této nemoci přenášené komárem Aedes Aegypti. Vzhledem ke svému dávkovacímu schématu však v současné situaci nepředstavuje okamžité řešení.

Dr. Ricardo Teijeiro, lékař infekčních chorob a prominentní člen Argentinské společnosti pro infekční choroby, vysvětluje, že „Vakcína se skládá ze dvou dávek, mezi kterými je minimální interval 90 dnů. „Právě po druhé dávce je dosaženo největší účinnosti a významné imunity.“. Proto ti, kteří se dnes nechají očkovat, získají po absolvování celého očkovacího kalendáře odpovídající ochranu. Podávání se provádí výhradně subkutánně.

Vakcína a její účinnost

Existují čtyři sérotypy nebo kmeny viru dengue: 1, 2, 3 a 4. Vakcína se zaměřuje na čtyři sérotypy viru dengue, i když s různou úrovní účinnosti pro každý z nich. Podle Dr. Teijeiro, „jeho průměrná účinnost při snižování počtu hospitalizací a úmrtnosti v důsledku komplikací dengue se pohybuje mezi 80 a 90 %“. Je však důležité mít na paměti, že vakcína sama o sobě nezabrání infekci, ale spíše se snaží zmírnit komplikace spojené s onemocněním.

Kdo by se měl nechat očkovat?

Dr. Teijeiro zdůrazňuje, že očkování je zvláště indikováno pro ty, kteří měli předchozí kontakt s virem dengue. „Tato vakcína má přesné indikace, což jsou lidé, kteří by mohli mít nejvíce komplikací, a jsou to ti, kteří již měli kontakt s virem.“. Vysvětlete co „Je to proto, že pokud měl člověk kontakt se sérotypem, jeho tělo již vytvořilo protilátky proti tomuto specifickému sérotypu; Problém spočívá v tom, že se stejná osoba znovu nakazí jiným odlišným sérotypem, protože to může mít vážné komplikace.“

Absolutní indikace je proto pro ty, kteří již byli s virem v kontaktu, stejně jako pro ty, kteří žijí v oblastech s velkou trvalou virovou cirkulací – jako jsou provincie severní Argentiny – protože u nich existuje větší riziko nákazy touto chorobou. různé sérotypy.

Kdo nemůže dostat vakcínu proti horečce dengue?

Protože je tato vakcína vyrobena z živého atenuovaného viru, má určitá omezení pro její aplikaci: „Nemůže být podáván těhotným ženám, kojícím ženám nebo lidem s oslabenou imunitou.“

Jak dlouho trvá ochrana?

Dnes je známo, že ochrana, kterou nabízí vakcína proti horečce dengue, je podle dosud dostupných studií pět let. Protože je však tato vakcína relativně nedávná, je zapotřebí více času na výzkum, aby se zjistilo, zda ochrana poskytovaná protilátkami přesahuje toto období nebo ne.

Měl jsem horečku dengue?

Otázka vyvstává, protože onemocnění je obvykle v mnoha případech asymptomatické, což zvyšuje možnost, že jste byli v minulosti v kontaktu s virem, aniž byste si toho všimli. Chcete-li zjistit, zda jste měli kontakt s virem, může být proveden krevní test (sérologie) ke zjištění přítomnosti protilátek. Tato analýza může být vodítkem pro rozhodování o očkování, i když je důležité poradit se se svým lékařem, abyste získali vhodnou indikaci.

celkem

Navzdory současné situaci, kdy je nárůst případů horečky dengue alarmující, je třeba očkování pečlivě zvažovat na základě individuálního rizika a specifických okolností každého člověka. Rozhodnutí nechat se očkovat by mělo být nakonec učiněno po konzultaci se zdravotnickým pracovníkem, pečlivě zvažujícím jednotlivá rizika a přínosy.

Je důležité si uvědomit, že vakcína je dostupná pouze v soukromém sektoru, skládá se ze dvou dávek a má vysoké náklady. Sociální a předplacené pojištění kryje procento slevy, jako by šlo o lék.

Doporučeno: Dr. Ricardo Teijeiro, lékař pro infekční choroby, člen Argentinské společnosti pro infekční choroby a ředitel společnosti Previvax

Všechna práva vyhrazena Nyní máma ®





Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *