Těhotenství

Zub moudrý a kdy navštívit zubaře





Víte, že vaše rodina by měla navštěvovat zubaře dvakrát ročně, ale co jiného byste měli dělat, abyste udrželi perleťově bílé bělmo zdravé a bez dutin?

Doktorka Janet Gritzmanová, zubařka, a dětský zubař, Dr. Geoff Melman, osvětlili správné postupy ústní hygieny a kdy byste měli navštívit zubaře.

1. Dvakrát denně drží zubaře pryč

Čištění zubů po použití zubní nitě by mělo probíhat dvakrát denně – po snídani a těsně předtím, než vaše dítě půjde spát, ujistěte se, že předtím, než vleze do postele, nic nejedlo ani nepilo.

2. Jak, ne jak dlouho

Správné kartáčování je důležitější než kartáčování po určitou dobu. Vyčistěte všechny povrchy všech zubů vašeho dítěte – horní, přední a zadní. Gritzman zdůrazňuje, že abyste se vyhnuli nadměrnému čištění zubů, neměli byste svému dítěti čistit zuby déle než dvě minuty.

3. Vypláchněte si ústa

Ústní voda s fluoridem by se měla používat nejlépe po snídani a obědě a večer před spaním; napůl víčka plného, ​​20 sekund kroužit kolem úst. Poté alespoň 30 minut nejezte, nepijte ani se neoplachujte. Zuby dětí do šesti let lze otřít kouskem gázy namočeným v ústní vodě s fluorem.

4. Spi sladce

Gritzman nemůže dostatečně zdůraznit, jak důležité je, aby děti nebyly ukládány do postele nebo ponechány s lahví džusu nebo dokonce mléka, protože to může způsobit rozklad kojenecké lahve, známý také jako ošetřovatelský kaz. Obyčejná voda je pro vaše dítě nejbezpečnějším nápojem mezi kojením.

5. Začněte při narození

Než vaše dítě dostane první zoubky, očistěte mu vnitřek úst kouskem vlhké gázy, když je čas na koupání, abyste udrželi dásně čisté.

6. Šňůry na zástěru, prosím

Batolata a malé děti nemají manuální zručnost potřebnou ke správnému kartáčování, takže je musíte kartáčovat až do věku alespoň šesti let. Pokud je vaše dítě samostatnější než většina ostatních, pak se ujistěte, že budete pod dohledem co nejdéle. Když s dítětem navštívíte zubaře, může jim ukázat, jak to udělat správně.

7. Malí lidé milují být velkými lidmi

Spolu s spaním většina dětí nenávidí to, co předchází: čištění zubů. Udělejte si tedy něco, na co se budete těšit tím, že si vyčistíte zuby společně nebo je necháte sedět s vámi, zatímco si budete čistit zuby sami. Udělejte si z toho zábavu tím, že jako pobídku umístíte na stěnu koupelny speciální hvězdnou tabulku.

8. Zmizte bakterie

Když děti berou antibiotika nebo jiný lék, který je obvykle ve formě lákavého sladkého sirupu, ujistěte se, že si poté vypláchnou ústa vodou.

9. První

Americká akademie dětské stomatologie doporučuje, aby děti poprvé navštívily zubaře těsně před svými prvními narozeninami. Pravidelné prohlídky od mladého věku mohou zabránit paranoie zubaře a pomoci, aby se návštěvy zubaře staly celoživotním zvykem.

10. Sladká úleva

Pro rodiče dětí hladových po cukru je tu dobrá zpráva: Xylitol lze použít jako náhradu cukru, protože se ukázalo, že významně zmírňuje rané známky zubního kazu. Lepkavé, žvýkací a cucavé potraviny jsou pro zuby špatné, říká Melman, protože tráví dlouhou dobu v ústech, kde je zpracovávají bakterie. Xylitol má antibakteriální vlastnosti, protože není zpracováván těmito bakteriemi, které jsou zodpovědné za zubní kaz. Kupte si tedy sladkosti a žvýkačky s xylitolem, stejně jako xylitolové zubní pasty a gely.

11. Vysajte to

Mnoho dětí miluje sportovní a perlivé nápoje a ochucená mléka, která obsahují obrovské množství cukru. Při pití používejte brčka, protože to odvádí sladký nápoj pryč od zubů.

12. Útok na občerstvení

Místo abyste dětem dovolili svačit čokoládu, nechte je okusovat plátek sýra. Mléčné výrobky, jako je sýr a mléko, jsou zásadité a působí proti kyselinám, které požírá vaše zuby.

13. V bezpečí před páchnoucím dechem

Naučte své dítě čistit si jazyk a dbejte na to, aby se dostalo přímo na záda. Bohužel je to blízko dávivému reflexu, takže buďte opatrní a jemně škrábejte, abyste nepoškodili jazyk. Ať už jim koupíte škrabku na jazyk, nebo použijí svůj zubní kartáček, práce je hotová, pokud je jazyk zdravě růžový.

14. Přidaný pufr

Gritzman je zastáncem zubní pěny – zubní pasty vyrobené z mléčných výrobků. Těsně před spaním rozetřete prstem malé množství na zuby. Doplňuje minerální látky do struktury zubu a výrazně snižuje zubní kaz.

15. Připravte se na budoucnost

Americká asociace ortodontistů doporučuje, aby k úvodnímu ortodontickému vyšetření došlo při prvních známkách jakýchkoli problémů, nebo nejpozději ve věku sedmi let. Gritzman říká, že v tomto raném věku nemusí být ortodontická léčba nutná, ale bdělé vyšetření může předvídat nejideálnější čas pro zahájení léčby.

16. Položte pevný základ

Primární neboli mléčné zuby hrají zásadní roli v růstu a vývoji vašeho dítěte. Jsou potřebné pro řeč a kousání jídla, zabraňují vystrčení jazyka nebo zpětnému spolknutí a dokonce hrají hlavní psychologickou roli v sebevědomí vašeho dítěte, říká Melman. Primární stoličky, potřebné pro žvýkání potravy, fungují jako udržovač prostoru, který umožňuje stálým premolárům usadit se do správné polohy. Je tedy životně důležité čistit mléčné zuby svého dítěte dvakrát denně, abyste jim otevřeli cestu pro trvalé zuby.

Lucille Kempová





Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *